Emberek, kapcsolatok
Létrehozva: 2011.09.13   Módosítva:2011.10.04

undibajsz kérdése


Szia Ház és KGBT! A kérdésre válaszolnék: az elmélet a valóságban ugyanúgy néz ki mint elméletben, mert a valóságot írja le.:) Egyébként ha számolgatni akar az ember, akkor általában úgy néz ki a dolog, hogy az egyenletekbe bekerül egy plusz tag, ami az idővel van "elfoglalva", mivel az idő nem egy olyan univerzális dolog, mint ahogy a hétköznapi életben azt megszoktuk.

De ezen kívül sok más dolgot is megváltoztat, a tömeg és az út fogalma is kicsit átalakul. Mi itt a mindennapjainkban megszoktuk, hogy ha valaminek 5kg a tömege, akkor annak mindenhol annyi (ez ugye nem egyenlő a súllyal, ami már itt a Földön is változik attól függően, hogy mekkora a gravitációs gyorsulás, a magas hegyeken és a repülőkön pl. kisebb mint a felszínen), illetve a 2 méter is 2 méter, akárhol vagyunk. Nagy sebességeknél minden megváltozik.Gyakorlati alkalmazásai sem nagyon épültek be a hétköznapokba, de mégis nagyon elterjedt a kutatások körében, persze leginkább a fizikával kapcsolatos területeken. A relativitásnak fontos szerepe van pl az atommagok fizikájának leírásában. Ezt a tudást pedig kihasználják az atomerőművekben, illetve rossz esetben az atombombában. A hidrogénbombában meg pláne! De a különböző atommag bomlási folyamatok leírása nagy hasznára van akár a régészetnek is, pl a kormeghatározásban.

Hogy kicsit haza is beszéljek, a csillagászok pedig tényleg nagyon sok helyen használják. Csillaglégkörök modellezésénél, a szupernóva robbanások leírásánál, a műholdak pályájának kiszámításánál, a különböző égitestek helyének meghatározásánál (itt muszáj beszúrnom, hogy akik a horoszkópokat készítik egyáltalán semmit nem tudnak a fizikáról, a reletivitáshoz pedig egyenesen hülyék), és ahol talán a legnagyobb szerephez jut a speciális és az általános relativitás elve, az az univerzum egészének leírása, a kozmológia.

De sok más helyen is használják azért, pl a kvantummechanikában, ahol az atomokat próbálják leírni, a kvantummechanika pedig már elég szoros összefüggésben van a számítástechnikával, ugyanis az ott használt anyagok nem véletlenül olyanok, amilyenek. Itt most az alaplapokra, processzorokra különböző adattároló eszközökre kell gondolni, és persze a monitorokra is.

Összességében tehát már nem nagyon van olyan dolog, ahol valamilyen módon ne jutna szerephez Einstein papa nagy ötlete, csupán csak nem direkt, hanem közvetett módon használjuk ki a tudást. Hjajj, majd' elfelejtettem! Hogy én is kérdezzek!:) Tudtátok, hogy minden anyag, ami a Földön található, illetve akár az emberi testben is, szóval hogy ezek az anyagok korábbi csillagok belsejében keletkeztek?

A Ház válasza:

Én ezt nem tudtam. Sem az elmélet lényegét, sem azt, hogy a csillagok fiai vagyunk.


<< előző kérdés || következő kérdés >>

Szerző: Ház
MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!