Tudástár
Létrehozva: 2011.01.26   Módosítva:2011.06.27

Körlevelek


Rokonok, barátok, kollégák és a hasznos körlevelik

Ők a maguk ártalmatlan módján talán több bosszúságot okoznak a hülye leveleikkel, mint a cégek a reklámjaikkal.

Ha kap egy e-mailt, amelyet jól láthatóan száz másik embernek is elküldtek (a címzésnél lát egy csomó e-mail címet a sajátján kívül), már kezdhet is gyanakodni arra, hogy valami ökörséget kapott megint.

Kezdjük az egyszerűen csak bugyuta levelekkel:

  • Egy kép, amin cuki kiscicák játszadoznak egy strandlabdával vagy édes kisgyerekek alszanak.
  • Vírusos Power Point fájl (ppt), amelyben gyönyörű hidak, vízesések, épületek, meztelen nők, stb. láthatóak.
  • Kacagtató videó egy részeg emberről, aki nem tud felülni a kerékpárjára.
  • Viccek, humoros történetek, összeesküvés elméletek, szánalmas közhelyek szeretetről-barátságról.
  • Szerencsehozó angyalka, macika, oposszum beépített karakterekből.

Mindben közös, hogy a mondatok végén legalább három felkiáltójel van (pistike, dzseniferke megint nagyon ráért). Illetve a legfontosabb dolog: küldjük tovább legalább x számú ismerősünknek y időn belül, és nagy jutalmat kapunk (például tüzes vizet), ellenkező esetben szörnyű balszerencse ér bennünket. Semmiképpen ne szakítsuk meg a láncot!". De milyen láncot? A hülyeség, hiszékenység és babonás félelem láncát? Azt a világért sem.

Tipp: Soha, semmilyen körülmények között ne kattintsunk semmilyen linkre amit ilyen jellegű e-mailben kapunk.

Következzenek a dörzsöltebbek:

  • Promóciós laptopokat osztogat az IBM, Samsung, Mariska néni és ha továbbküldöd minél több embernek, akkor te is nyerhetsz.
  • Bill Gates elosztja a vagyonát és ha továbbküldöd ezt a levelet minden szerencsétlennek, akiknek az e-mail címe megvan neked, akkor te is kaphatsz belőle.

Ha postán kapnánk ilyesmit papír levélben, akkor mennyi jelentőséget tulajodnítanánk neki? Ne tévesszen meg bennünket a hivatalosnak tűnő aláírás: Dr. Szigetváry Lászlóné, Hadügyminisztérium vagy Gróf Dessewffy Arisztid - Nagyon Fontos Ügyek Zrt.

Egyetlen világcég, kormányhivatal, milliárdos sem kér tőlünk olyasmit, hogy küldjünk leveleket Icusnak, Mancikának meg az unokaöcsénknek. Nem csak azért, mert ez egy baromság, hanem mert

Senki nem követi nyomon a személyes e-mail forgalmunkat.

A világcégeknek, kormányhivataloknak, milliárdosoknak inkább az okoz fejfájást, hogy a sok millió hiszékeny ember továbbküldözgeti egymásnak ezt a sok baromságot és így a használhatatlanság határáig leterheli a világhálót. Kérem hagyja abba ön is ezeknek a leveleknek a továbbítását.

Ha nem jött be az ijesztgetés, az ígérgetés, akkor jöjjenek az érzelmileg zsaroló levelek:

  • Beteg egy kisgyerek. Az AOL és a Yahoo összeállt, és minden továbbküldött levélért 1 centet adnak a kisgyerek meggyógyítására.
  • Ritka vércsoportú kisgyereknek van szüksége vérre, és küldjük tovább mindenkinek, hátha valakinek van megfelelő vére.
  • Beteg egy kisgyerek és az utolsó kívánsága, hogy az üzenete kerülje meg virtuálisan a bolygót, ha van szíved, küldd tovább minden ismerősödnek ezt a levelet.

Remélem azok, akik ezeket az e-maileket fogalmazták, a pokol tüzén fognak elégni. Megismétlem, egyetlen cég sem követi nyomon, nem számlálja egyénenként az e-mail forgalmunkat. Tehát ha a levélben azt állítják, hogy a továbbított levelekért bárki bármennyi pénzt kap, akkor az a levél máris mehet a kukába.

Ritka vércsoport

Ha ritka vércsoportról hadoválnak a levélben, akkor is dobhatjuk a kukába. Az egészségügyi rendszer egyszerűen nem így működik. Legutóbb amikor egy ilyen tartalmú levél keringett a neten, a HAON egyik újságírója utánajárt a dolognak. A debreceni vérellátó igazgató főorvosa, dr. Bohaty Ilona így nyilatkozott:

"A gyermek számára folyamatosan rendelkezésre áll a szükséges vérmennyiség. Ha azonban a hívásra e ritka vércsoporba tartozók egyszerre jelennek meg segíteni, a következő 56 napban nem adhatnak újra vért. Márpedig arra szükség lesz később is, miközben a most felhamozódó „0 RH negatív” vért nem tudják a leghatékonyabban felhasználni. A főorvosnő tehát – a mindenkori ritka vércsoportú betegek érdekében – azt tanácsolja, hogy a segítők akkor jelentkezzenek véradásra, amikor a vérellátó kéri."

Ne tüsténtkedjünk tehát gondolkodás nélkül.

Ha pénzt kérnek... 

Ha a levélben pénzt kérnek, amit bankszámlaszámra lehet utalni, legyen annyi józan esze, hogy felhívja a levélben megadott kapcsolattartót és ellenőrízze le a levél valóságtartalmát. Az esetek nagy részében ilyenkor a telefon másik végén a beszélgető partnerünknek fogalma sem lesz arról, hogy miről beszélünk.

Ha mégsem így lenne, mutatkozzunk be és mondjuk el, hogy szeretnénk pénzzel hozzájárulni a kisbeteg felépüléséhez. Ezután nyugodtan megkérdezhetjük, hogy melyik kórházban kezelik az illetőt és ki az orvosa. Érdemes felhívni a kórházat is, utána pedig adott esetben a rendőrséget, hogy feljelentsük a lelketlen szálhámosokat.

Ha nem akarunk telefonálgatni, de kíváncsiak vagyunk az igazságra, akkor egyszerűen keressünk rá a levélben található névre, vagy telefonszámra. Ha nem vezet eredményre, akkor a levél egy részletét is beírhatjuk a keresőbe. Legtöbbször találni fogunk a segélykérő üzenetből többet is, amelyek tökéletesen megegyeznek tartalmilag, csak éppen a beteg neve különbözik bennük.

Összegezve tehát, ha nem hagy bennünket nyugodni a lelkiismeretünk, akkor:

1. Gondolkozzunk!

2. Nézzünk utána!

3. Informáljuk le!

Végeredményben eljuthatunk arra a következtetésre, hogy: "Jó, felvilágosult, értelmes ember vagyok. Nem küldözgetek hülyeségeket a többieknek. Sőt, összeszedem a bátorságom és udvariasan megkérem a barátaimat, hogy ilyesmikkel ne terheljék a hálózatot."

Azonban ne felejtsük el, hogy bár a körleveleket a hülyegyerekek és az unatkozó kollégák tartják életben, de nem ők indítják útjukra.

Vegyük észre a továbbított levelekben halmozódó e-mail címeket! Mi már úgy kaptuk, hogy két-három postafiókkal ezelőtti e-mail címek is lapultak benne. Mi pedig ezt megtoldva a saját címlistánkkal tovább küldjük valakiknek. Akiknek a fele bosszankodva várja végig, a 4 Mb-os vicces videófájl letöltését, hogy aztán megnyitás nélkül kitörölje. A másik fele pedig elérzékenyül, amiért gondoltunk rá, majd kacagva továbbküldi a saját szerencsétlen ismerőseinek, természetesen hanyagul benne hagyva a sok száz e-mail címet (az enyémet, az önét, és ki tudja még kiét).

Végül visszajut a "Fw: fw: fw: fw: fw: tréfás kiskutya" tárgyú levél a rendeltetési helyére: A hivatásos orgazdához. Aki a címlistát kinyerve a levélből, hozzácsapja a mi e-mail címünket is a sok százezres listájához, amit végül elad jó pénzért a profi spammereknek.

Jó nevetést!

Szerző: Szimbol
MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.
Kapcsolódó anyagok:
És ön szerint? Szavazzon!
Ön szokott továbbküldeni körleveleket?Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!