Nyitóoldal
Létrehozva: 2011.11.03

Mi az a les?


Sokaknak érthetetlennek tűnik első hallásra-látásra a les szabály. Számtalan helyen lehet róla olvasni internetes oldalakon, mégis van aki számára továbbra is homályba burkolózik ez a bonyolultnak tűnő sportkifejezés. Reméljük ezzel a kis leírással segítünk azokon, akik szégyellik újra és újra megkérdezni:

Talán könnyebb lesz megértenünk a les jelentését, ha nem azt vizslatjuk, hogy mi is ez, hanem azt, hogy miért kapott helyet a labdarúgás szabálykönyvében.

A foci les nélkül

A focit kedvelő szurkolók, szeretnek jól felépített, látványos akciókat, támadásokat, cseleket, passzokat nézni.

Képzeljük el, hogy milyen lenne a futball, ha két-három játékos az egész meccs alatt az ellenfél kapuja előtt álldogálna, és ott várná a jó messziről feléjük rúgott labdákat, aztán szegény kapusból hülyét csinálva begurítanák a gólt.

Nyilván ezt megakadályozandó, körülöttük pattognának a védő játékosok. A csatárok meg a középpályánál rohangálva próbálnának beadni a kapu elé gyilkos passzokat. Ezt ki nézné?

A les lényege, hogy ne lehessen egy támadást úgy lerövidíteni, hogy az ellenfél focistái feje felett átlövi a csatár a labdát a kapus mellett várakozó barátja orra elé.

Akkor mit lehet csinálni?

Szépen passzolgatni ide-oda, közben egyre közelebb jutni a kapuhoz. Aztán, ha valaki jó pozícióba kerül, akkor nekiiramodhat, és áttörhet a védelem sorain. Ezután a labdát birtokló focista annak passzolhat akinek csak akar. Ha akarja hátra rúgja, ha akarja előre bármelyik csapattagjának, vagy egyenesen a kapura.

Akkor tehát mi a les?

labdarúgás les

A fenti ábrán, amikor a piros csapat támadó játékosa (A) a csapattársának (B-nek) rúgja a labdát, akkor a labda elrúgásának a pillanatában B lesen van.

MERT:

  • A fehér csapat védője (C) hátrébb (a saját kapujától messzebb) van, mint a labdát kapó piros játékos (B)
  • A piros csapat támadója (B) az ellenfél térfelén tartózkodik

Na és akkor most mi van?

Először is C elkezd ordítani mint a fába szorult féreg, hogy: "LEES!". A partjelző ha éppen odafigyelt (aki oldalt futkos) jelzi a játékvezetőnek (aki a pályán futkos és más színű a meze mint a többi játékosnak), hogy a támadó játékos lesen volt. A játékvezető ettől függően, vagy ettől függetlenül, lest ítél (de lehet, hogy nem). Ilyenkor lehet ordítani otthon, vagy a lelátókon, hogy: "Te barom! Nem látsz az orrodtól?"

Még több les

Ha most boldog, hogy megértette, mit jelent a "les", akkor itt az ideje, hogy beavassuk néhány érdekes információba:

Nem lett volna les ha...

  • ... a saját térfélről indult a labdával
  • ... A egy vonalban lenne a labdával, és C-vel is
  • ... A épp kirúgást, bedobást vagy szögletrúgást végez el

Végül ismerkedjünk meg a tétlen les fogalmával!

Tétlen les

Ha B éppen egy madarat bámul és fogalma sincs arról, hogy A elrúgta a labdát. Illetve B az ásítozás közben nem zavarja a védő játékosokat, beleértve a kapust is, akkor tétlen lesről van szó. Főleg, ha a labda elrúgása után semmit nem hasznosít a pozíciójából. Így nincs is jelentősége, hogy elméletileg lesen volt.

MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.
#1 | dfens   2011.11.03. 12:15:38
esetleg azt lehetne leírni még, hogy az utolsó előtti játékoshoz viszonyítják a lest

ezzel vették ki a kapust a történetbőlazt hiszem tavaly a vb-n volt ebből gond, hogy egy védőjátékos a gólvonalon állt, a kapus meg kintebb

és a támadó a kapus mögött volt, a gólt megadták, mert a védő a gólvonalon volt, pedig nem hozzá kellett volna nézni, hanem az utolsó előttihez, aki most kivételesen a kapus volt


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!