Nyitóoldal
Létrehozva: 2011.03.03   Módosítva:2011.03.09

Ki a magyar? Mi a magyar?


Bármelyik nemzet, népcsoport tetszőlegesen behelyettesíthető a kérdésbe, de személyes érintettség miatt, mi a magyart választottuk:

Mitől magyar valaki és egyáltalán mi ő akkor?

Ostobának tűnik a kérdés, de ha hirtelen válaszolnia kellene rá, mit mondana?

(A csodálatos médiának, és a rajta keresztül az agyunkba tukmált hülyeségnek köszönhetően, már fokozható is a kifejezés: magyarabb.)

Bár leegyszerűsítve a magyar állampolgárságú embereket egyszerűen "magyarnak" tituláljuk. Jelen írásunkban nem ezt a jelentését járjuk körbe a szónak.

Alakítsunk ki egy mintapéldányt, aki vitán felül magyar:

1. Nevezzük el Tündének - (a nevet Vörösmarty Mihály alkotta, tehát semmilyen idegen eredete nincs.)

2. Tünde magyar állampolgár, Magyarországon született, itt nőtt fel, és jelenleg is itt él.

3. Tünde anyanyelve magyar.

4. Tünde a morfológiai jegyei alapján, az europid nagyrasszhoz sorolható.

5. Tünde mindkét szülője megfelel a fentieknek. (Kivéve persze a nevet illetően.)

6. Tünde szülei ismerik, tisztelik a magyar történelmi jelképeket, kulturális értékeket, ápolják a magyar hagyományokat, megünneplik a magyar nemzeti ünnepeket és Tündét is ilyen szellemben nevelik, aki el is fogadja a magáénak ezeket. Tünde magyarnak érzi magát.

7. Tünde büszke arra, hogy magyar.

Most kezdjük variálni, ritkítani a tulajdonságokat, és ízlelgessük, meddig marad még vitán felül magyar az illető.

Dobjuk ki a listából azokat a tulajdonságokat, amelyek hiánya nyilvánvalóan nem csorbítja a magyar mivoltát az illető személynek:

Nos...nem is olyan egyszerű, mint képzeltem.

Akkor először rendezzük fontossági sorrendbe a listát.

A magyar kultúra és a nemzeti értékek sajátjaként való megélése. Lehet enélkül magyar valaki? Kétlem.

Most pedig megint gondban vagyok, mivel az összes többi tulajdonság fontossága eltörpül emellett.

De azért lépjünk egy nagyot és a maradék néhány apróságot nézzük át.

I. Az illető anyanyelve a magyar, de legalábbis beszéljen magyarul.

"Nyelvében él a nemzet." Sajnos a történelmünk olyan szerencsétlenül alakult, hogy sokunk kényszerült, olyan helyzetbe, hogy bajba kerülhetnek ha magyarul megszólalnak. Ezért lehetünk kissé megengedőek ezzel a ponttal. Mindenesetre ha valaki egy szót nem beszél magyarul, arról nehezen lehet elképzelni, hogy teljes szívvel magyarnak érzi magát.

II. Területi kötődés (fizikai kapcsolat) valamilyen szinten a Kárpát-medencével.

Biztosan nevelhet két igazi magyar hazafi, kiváló magyar öntudatra egy kisgyermeket bárhol a világban. De ha az illető soha az életében nem járt Magyarország közelében, azért egy fontos lényegét nem birtokolja a nemzetiségének.

Sok példa van arra, hogy valaki nem itt született és/vagy jelenleg nem itt él, mégis magyarként gondolkozik. De ehhez szerintem fontos, hogy itt nevelkedjen, itt nőjön fel. A meghatározó gyermekéveket magyar földön töltse el.

III. Magyar szülő(k)

Ahhoz, hogy valakit magyarként neveljenek fel, legalább az egyik szülőnek magyarnak kell lennie. Kiváncsian várok ellenpéldákat. Ha az egyik szülő nem magyar, akkor a legjobb szándékkal sem lehet és (nem is kell) a saját kultúrájától hermetikusan elzárni az utódját. Azonban nyilvánvalóan ez többé-kevésbé hatással lesz majd a kisgyerek önmagának az elhelyezésére a világban. Lehet természetesen teljes értékű és teljes jogú magyar, de a szívében a magyar nemzeti öntudat mellett ott fog csücsülni minden szépségével és gazdagságával egy másik kultúra is.

IV. Morfológiai jegyek

Mielőtt bárki rasszizmussal vádolna, kérem válasszon ön helyettem a nagyrasszokból. Döntse el, nagy valószínűséggel melyik kislány a magyar az alábbiak közül:

 negrid, europid, ausztraloid, mongoloid

Igen, persze, tudom, hogy nagyon kevert nép vagyunk mi is, mint sokan mások. De mégis a legtöbb magyar állampolgár jellemzően nem néger, ázsiai vagy ausztrál őslakos. Tehát a magyarságérzethez ugyan nem "kell", de olvasztótégely ide vagy oda, a magyarok általában az europid nagyrasszhoz tartoznak.

V. Magyar állampolgárság.

Szintén különös és szomorú helyzetben van a magyarok számottevő része, mivel nincs lehetőségük, vagy nincs értelme felvenniük a magyar állampolgárságot. Ettől még persze lehetne teljes értékű magyarok. Ezek után a kettős állampolgárságot nincs is értelme megemlíteni.

Nem állítom, hogy az állampolgárság lényegtelen dolog, hiszen nem csupán jogokat és kötelességeket, de hovatartozást is jelent. Végsősoron azonban nem több, mint egy bejegyzés az iratainkban. Csak attól nem lesz valaki német, japán vagy magyar.

VI. A magyar csengésű név

Legyen Tünde, inkább Britni, Dzsásztin vagy Szándokán.

Mertugyemiértne? Ettől lesz valaki egyéniség. Lehet ettől még tökéletesen hagyománytisztelő és büszke magyar. Vagy nem? Egy kicsit hajlok a "vagynem" felé. Erre persze jönnek a válaszok, hogy a Bodza, meg a Mézescsupor talán jobb nevek? Nem, és szerencsére nem is csak ezek között a szélsőségek között lehet válogatni. Van elég sok szép, magyar hangzású név a Leonszió, Dzsonatán, Miltiádész, Farmanella nevek helyett. Szerintem igenis kellemes érzés, amikor egy hollywoodi film végén a hatalmas vásznon kiszúrjuk a stáblistán a Gabor, Istvan, Kinga neveket. A névadással igenis elmélyíthetjük a gyermekeinkben a magyar öntudatot. Ha pedig az ön számára ez közömbös, akkor miért tölti az idejét ennek a cikknek az olvasásával?

Van még egy érdekes gondolat itt a végére, amire már utaltunk az első listánk 7. pontjaként:

VII. Büszke magyarok

Legyen büszke arra, hogy magyar. Örülöjön neki, hogy tartozik valahová. Becsülje meg, hogy szabad lehet az országban. Nem kell összerezzeni ha elhúz egy repülőgép a városunk felett, tiszta levegőt lehet lélegezni az utcákon. Tiszta ivóvíz folyik a csapból, bármihez hozzájuthat a boltokban. Számtalan helyen tanulhat a gyermeke. A világon 10 emberből 9 elsírná magát a boldogságtól ha olyan orvosi ellátásban részesülne mint mi itthon. Hogy lehetne jobb is, több is, szebb is?

Háború

 

Epilógus

Végeredményben az a magyar aki tudja/tudhatja mit jelent magyarnak lenni, magyarnak is tartja magát és átitatja a mindennapjait a magyar nemzethez tartozás érzése. Ha valakin néhanapján nem fut át valami kellemes melegség, hogy őt valami ideköti, közénk tartozik, akkor ő mitől magyar? Sokkal inkább csak egy szerencsés embertársunk akinek megadatott, hogy ebben az országban élhet.

MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!