Nyitóoldal
Létrehozva: 2010.12.20

A Gyűrűk Ura – mese a Hatalomról és a Gonosz megdöntéséről III.


A harmadkor és a történet közvetlen előzményei

Izildur viseli a Hatalom Gyűrűjét, amelynek ereje elindítja a romlást. Bár a tünde-király javaslatára el is viszik a Végzet Hegyéhez, hogy a keletkezése helyén semmisítsék meg, Izildur nem tud ellenállni a hatalom csábításának és megtartja a Gyűrűt. Ez nem csak saját magára, de népére nézve is végzetes hibának bizonyult. Izildur az archetipikus igazságos Király megtestesítője volt, de bukása óta nincs igazi uralkodó az emberek világában, mert aki az lehetne, száműzetésben vándorol.

Még nem jött el az ő ideje, előbb még rangrejtve kell megküzdenie a sötétség erőivel, akár a népmesék legkisebb királyfiának. Közben a világot furcsa szerzetek járják. Mindenki retteg a Fekete Lovasoktól (ők a gyűrűlidércek) és gyanakodva nézegetik a hallgatag, de mindenre figyelő Kószákat. Valahonnan messze nyugatról két varázsló is érkezik, emberi formában, és úgyszintén keresnek valamit.

Egyikük, „Fehér” Szarumán letelepedik Vasudvardban és megszerzi  a bevehetetlen Orthanc-tornyot, míg a másik, a Szürke Gandalf járja a vidéket és különös figyelmével tünteti ki a hobbitok apró népét. Szauron szelleme nem hal meg, hanem két és fél ezer év alatt erőre kap, hogy ismét támadást indítson a világ ellen. Bár testi formát még kevésbé tud ölteni, egy félelmetes, mindent látó, tűzben égő szem alakját veszi fel. Aki meglátja, mem tud sokáig ellenállni neki, ő pedig olvas a gondolataikban.

Ő is szövetségeseket gyűjt és keresi a gyűrűt, amely előbb egy barlang mélyén élő különös kis lénynél, Gollamnál volt, majd Bilbó, egy hobbit találta meg és mit sem sejtve őrizte magánál. Szauron kiküldi a Fekete Lovasokat, a hatalom szolgálatában lidérccé vált egykori királyokat  a Gyűrű felkutatásra. A gyűrű végül Frodóhoz, az ifjú hobbithoz kerül, aki mindaddig vígan élte fajtája játékos, gyermeki életét, és még sejtelme sincs róla, milyen feladat vár rá. (A hobbitokhoz hasonlóan élnek a mi hitvilágunkban a manók és koboldok.) Gollam Mordor fogságába esik, és elárulja a Sötét Úrnak, hogy a Gyűrű a Megyében van.

A mese voltaképpeni cselekménye e pillanatban indul. A Vaskor legmélyén vagyunk. Ezt a világot elhagyták az istenek, az egyetlen transzcendens erő maga a Gonosz, aki sötétbe akarja a borítani a földet. Az egyedüli erő, amely szembeszállhat vele, a halandó lények bátorsága, amely a hajdanvolt dicső korok hőseinek emlékéből táplálkozik. A vallást – ha volt is – mára elfeledték. Sem templomról, sem imáról nem esik szó a történetben. Hőseink csak magukban bízhatnak. Él viszont a mítosz, az ősök tisztelete, és él a mágia, hiszen Gandalf küldetése épp az, hogy a Gonosz ellen küzdjön, de a másik oldalt is megannyi boszorkányos varázserő segíti. A harcot az embereknek kell megvívniuk. A varázsló mellett ők, és a néhány hobbit a voltaképpeni főszereplő, a törp és a tündék (bár a végveszélyben utóbbiak sereget is küldenek), a győzelem után csendben visszatérnek övéikhez.

<< a cikk előzménye (az előidők)  |  a cikk folytatása (a szereplők jelképisége) >>

MI A VÉLEMÉNYED A FENTIEKRŐL?
Ha nem használja a Facebook-ot, de szeretne hozzászólni, kérjük regisztráljon, vagy lépjen be.


Biztos, hogy törli az adatokat?


IGEN


MÉGSEM

Kérem várjon...
Fájl feltöltése folyamatban!